Over mij

Ik ben geboren en getogen in Haren (Gr) en bracht mijn jeugd door in een royale 2-onder-één-kapwoning aan de Westerse Drift. In dit huis, gebouwd in 1939, woonden aanvankelijk mijn grootouders, maar toen mijn grootvader in 1947 overleed werd mijn grootmoeder i.v.m. de heersende woningschaarste gedwongen tot het verhuren van kamers. Onder het motto ‘liever familie dan vreemden er bij in’ verhuisden mijn ouders met mijn broers en mij in 1950 van de Onnerweg (thans Jachtlaan) naar de Westerse Drift. Twee jaar later kwam daar nog mijn zusje bij. En ondanks het grote huis was het met 3 volwassenen en 4 opgroeiende kinderen woekeren met de ruimte. Mijn vader had een winkel in kantoormachines en -meubilair in de Poelestraat in Groningen, het pand waar thans café De Opera is gevestigd. Daarnaast was hij actief in de politiek en later wethouder in de gemeente Haren. Mijn moeder was, zoals gebruikelijk in die tijd, de steun en toeverlaat van het gezin.

Ik bezocht de Kerkstraatschool en later de nieuw gebouwde Kroonkampschool. In 1957 deed ik toelatingsexamen voor de Meisjes HBS en fietste 6 jaar lang naar Groningen heen en weer. Ik werd lid van de padvinderij en was kabouter, padvindster en leidster bij de Look-Wide groep. Er was pianoles en later celloles en ik speelde bij het Jeugd- en Muziek orkest o.l.v. Rob Smit. Ik hield van handwerken en leerde van mijn moeder naaien. Vaak was ik in de bibliotheek, toen al een soort hangplek van een gezellig groepje jongeren dat elkaar daar trof en af en toe, als dat zo uitkwam, een handje meehielp met stempelen, opruimen en kinderboekenweekfeestjes.

Na mijn eindexamen MMS in 1963 volgde ik de opleiding voor Leeszaalassistente en in 1965 kon ik gediplomeerd aan de slag bij de Centrale Plattelands Bibliotheek in Groningen. In 1966 ontmoette ik Klaas Wijnia, wij trouwden in 1968 nadat we een kleine bovenwoning vonden aan de Helper Oostsingel. In 1970 verhuisden we, drie maanden na de geboorte van onze oudste zoon, naar Ter Apel. Klaas werd docent wiskunde aan de Rijksscholengemeenschap (RSG). Voor mij betekende dat een voorlopig einde van de loopbaan in de bibliotheekwereld, we kregen nog een zoon en dochter erbij, en ik vond in die tijd naast mijn gezin veel voldoening bij Scouting Ter Apel en de organisatie van het PinksterKamp in Dwingeloo. En ik speelde cello in het Drents Symfonie Orkest.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan: in 1982 greep ik mijn kans en  kwam in dienst van de bibliotheek in Stadskanaal als filiaalhoofd in Musselkanaal, waar ik met veel plezier tot aan mijn pensionering in 2007 heb gewerkt. In jaren ’90 sloot de Stadskanaalster bibliotheekorganisatie zich aan bij de Provinciale Bibliotheekcentrale in Groningen (thans Biblionet) en zo was voor mij de cirkel rond.  Van het Drents Symfonie Orkest heb ik na 35 jaar afscheid genomen vanwege een ernstige schouderblessure, die gelukkig door een operatie verholpen is. Ik ben lid van fotoclub Reflex in Musselkanaal, en zing bij de Westerwoldse Wichter.

De tijden zijn veranderd. Handwerken vind ik nog altijd leuk maar doe ik al lang niet meer en naaien alleen als het moet. Ik breng heel wat uurtjes achter mijn laptop door: ik ben actief op Facebook, zet foto’s op Flickr en filmpjes op You Tube. En ga, als het even kan, naar Haarlem om te genieten van mijn kleindochters.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *